TEL: 01 / 62 01 700        MOB: 041 / 652 556        E-MAIL: info@faktura.si

Enostavno knjigovodstvo izvajamo skrbno in kakovostno

> Domov > Enostavno knjigovodstvo in računovodstvo

Enostavno knjigovodstvo izvajamo skrbno in kakovostno


Enostavno knjigovodstvoV skladu z osnovami knjigovodstva je enostavno knjigovodstvo način knjigovodske storitve, kjer t. i. dogodke (npr. izdani ali prejeti račun) v knjige vnašamo le enkrat. Poleg enostavnega knjigovodstva pa poznamo še dvostavno knjigovodstvo, kjer moramo vse knjigovodske listine vnesti dvakrat. Slednji sistem je sicer bolj kompleksen in za naročnika vsekakor tudi dražji, vendar omogoča boljši vpogled v poslovanje. Za nekatera podjetja je ta sistem obvezen, nekatera podjetja pa lahko izbirajo med dvostavnim ali enostavnim knjigovodstvom. Ne glede na to, za katero vrsto knjigovodstva ste se odločili, pa vam priporočamo, da vam knjigovodstvo ali računovodstvo vodi le naj računovodski servis.

Enostavno knjigovodstvo je pomembnejše, kot se zdi

Na prvi pogled v okviru poslovanja podjetja knjigovodske storitve niso tako zelo pomembne: številni podjetniki v vnašanju knjigovodskih listin vidijo le njuno zlo. Toda knjigovodstvo ali računovodstvo je pomembno tudi zato, ker na ta način podjetnik dobi vpogled v svoje poslovanje. Branje bilanc je za vsakogar, ki obvlada osnove knjigovodstva zelo enostavno. A pri tem gre za informacijo, s pomočjo katere lahko podjetnik uvidi tudi določene napake, ki jih v okviru poslovanja počne in lahko temu primerno tudi ustrezno ukrepa. Zato je dobro, da vsak podjetnik razume osnove knjigovodstva in se zaveda pomena, ki ga ima dvostavno ali enostavno knjigovodstvo.

Knjigovodske listine zahtevajo določeno natančnost

RačunovodstvoZelo pomembno je, da smo pri delu vnašanja knjigovodskih listin natančni oziroma zbrani. Odveč je poudarjati, da pri dvostavnem in enostavnem knjigovodstvu ne sme prihajati do napak, saj bi v primeru inšpekcijskega nadzora in ugotovljenih nepravilnostih lahko prišlo tudi do globe in s tem do nepotrebnega stroška za podjetje. Če pride do napak pri vnašanju knjigovodskih listin, je odprava napak zelo zahtevna, saj se je včasih težko spomniti dejanskih dogodkov, ki so se zgodili pred več meseci ali celo leti. Tedaj je potrebnega veliko napora, da se rekonstruira tedanja situacija in napake popravi, da so v knjigah stvari urejene.